Moeland, rijk van de armen

Theater op locatie | 2012

Bijna 12% van de bevolking van het Brabantse dorp Zundert bestaat uit Midden en Oost Europese arbeiders, kortweg MOElanders genaamd. Officieuze schattingen lopen hoog op. Op straat kun je letterlijk niet om de mensen heen maar van contact tussen de Zundertnaren en de MOElanders is amper sprake.

De documentair theatervoorstelling MOEland vertelt geen doorlopend of afgerond verhaal. Daarvoor is de thematiek te actueel en nog volop in beweging. Het Zunderts Toneel wil met MOEland de nieuwe dorpsgenoten een gezicht geven door hun verhaal te vertellen en dat van de lokale bevolking. MOEland toont onder meer een serie mini-portretten van een groep Polen in een oud winkelpand. Schrijver Peter Dictus liet zich daartoe inspireren door de huidige bewoners van zijn voormalig ouderlijk huis en zijn herinneringen aan dezelfde vertrekken. In een oude tuinders kas komen de disciplines dans, drama, muziek en film samen in een mozaïek vertelling.

De voorstelling kent een randprogramma met onder meer educatie voor het voortgezet onderwijs, een fietstocht, een kookavond en een foto-expositie. Zo wordt de voorstelling een mengeling tussen kunst en actualiteit.

Bekijk hier de teaser

Bron: Het Zunderts Toneel www.hetzundertstoneel.nl
Tijdens dit bijzondere project maakte ik deel uit van het kernteam om ideeën te delen, te brainstormen en maakte een researchreis naar Polen om filmbeeld vast te leggen. Dit filmbeeld werd vertoond in de voorstelling.